VOORBEELDEN
Zimbabwe

1



Hyperinflatie in Zimbabwe
De oorzaak van de hyperinflatie in Zimbabwe komt doordat president Robert Mugabe in 1997 (waar het allemaal begon) steun verloor van de voorheen trouwe bondgenoten
(Veteranen van de onafhankelijk oorlog). De loyaliteit van deze “voorheen bondgenoten” probeerde hij terug te kopen. Maar Mugabe had niet genoeg geld dus hij besloot om geld bij te drukken, hierdoor ontstond al gauw inflatie en ging de economie steeds verder achteruit.
Een gevolg hiervan was werkeloosheid. Ca. 94% van de bevolking was werkeloos.
Dit kwam doordat de toeristenindustrie en de landbouw instortte. In jaren 90 trok Zimbabwe meer dan 1 miljoen toeristen per jaar maar in 2000 na het landhervormings-programma (Het land van voorheen blanke boeren werd verdeeld onder de strijdmakkers van Mugabe) daalde dat toerisme met 75%.
Tegenwoordig (2008) komen er haast geen toeristen meer. De landbouw is ingestort door droogte, voedselgebrek en stropers waardoor wilde dieren sterven. Hierdoor komen er weinig tot geen toeristen met als gevolg een laag inkomen waardoor er nog meer geld moet worden bij gedrukt. De waarde van het betaalmiddel wordt steeds lager en de hyperinflatie wordt steeds groter, er worden zelfs biljetten van 10 miljard Zimbabwaanse dollar gemaakt.
2
Hongarije
Hyperinflatie in Hongarije
Al voor 1939 (voor de tweede wereldoorlog) stortte de Hongaarse landbouw in en werd de Pengõ (Hongaarse munt) van waarde verminderd. Maar nadat Hongarije de verkeerde kant koos tijdens de tweede wereldoorlog en verloor van de geallieerden in 1945, werd van Hongarije als herstelbetaling 300 miljoen dollar geëist. De regering van Hongarije had geen idee waar ze dit geld vandaan moesten halen want hun economie liep niet goed. Om toch hun herstelbetaling te kunnen betalen besloot de regering geld bij te drukken met als gevolg een daling van de waarde van de Pengõ en verhoging in prijs van producten.
Deze hyperinflatie in Hongarije was zo groot van 1945 tot 1946 en was toen der tijd de grootste hyperinflatie in de moderne geschiedenis.
In 1944 was het grootste bankbiljet nog 1.000 pengõ en in 1946 maar liefst 100.000.000.000.000.000.000 pengõ (100 miljoen triljoen pengõ).
Economen denken dat de regering van Hongarije de hyperinflatie met opzet was gestart zodat de waarde van de munt ging dalen en de export vanuit Hongarije beter zou gaan lopen. Maar na een tijdje hield de regering dat niet meer in de hand waardoor de hyperinflatie te groot werd.


